Wat en wie

Wat en wie


Ergotherapie voor alle leeftijden

Ergotherapiepraktijk Irmgard Odijk zit in Gouda en biedt ergotherapie aan voor baby’s, peuters en kleuters, schoolgaande kinderen, tieners en pubers,  volwassenen en kwetsbare ouderen.


Binnen deze eerstelijnspraktijk kan u voor revalidatie op bijna alle ziektebeelden kan u terecht. Denk bijv. aan: hersenletsel, revalidatie na CVA, neurologische ziektebeelden, MS, reuma, dementie, post-covid, ASS,

chronische ziektebeelden.

Hulpvragen liggen op altijd op een functiegebied. Denk hierbij aan vragen als  'leren omgaan met je handicap', 'leren omgaan met beperkte energie', 'weer zelfstandig kunnen wassen en aankleden', 'motorische of cognitieve ontwikkeling stimuleren', 'mobiliteit buitenshuis' of terugkeer naar school/ werk'. Een aantal mogelijkheden staan hieronder toegelicht.


Kinderergotherapie

Ik behandel kinderen met een ontwikkelingsachterstand, problemen in de zintuiglijke prikkelverwerking, sociaal-emotionele problemen en kinderen met communicatieve, fysieke en cognitieve problemen. Denk daarbij aan problemen zoals:

  • moeilijkheden met zelfverzorgingstaken (aan- en uitkleden, eten en drinken, tanden poetsen, veters strikken, toiletgang),
  • een slordig handschrift, een onjuiste pengreep, te snel of te langzaam schrijven,
  • moeite met knutselen, kleuren, knippen en plakken en/ of andere schoolse vaardigheden,
  • moeite met zitten (verkeerd meubilair thuis of in de klas?),
  • problemen met alertheid en aandacht, moeite met concentreren,
  • problemen met opruimen, zoeken, plannen, organiseren en structureren,
  • onhandige problematiek, vallen, struikelen en omstoten,
  • belasting - belastbaarheid; hoe ga je om met je energiebalans.   

Download hier een brochure met meer informatie.

 

Sensorische Integratietherapie

Met deze term wordt problemen in de zintuiglijke prikkelverwerking of  zintuiglijke informatieverwerking genoemd. Simpelweg gezegd: "Hoe ga je om met alle zintuigprikkels uit je lijf en om je heen?". Als je hier op uitvalt noemen mensen je 'druk', 'agressief', 'inzichzelf gekeerd', 'extreem verlegen' of het kan het zijn dat je een etiketje krijgt: AD(H)D, Autisme, hooggevoeligheid, onverstaanbaar gedrag.


Kinderen leer ik om hier mee om te gaan. Ook begeleid/coach ik de ouders en indien gewenst ook broer(tjes) en zus(jes), opa en oma en/ of andere betrokkenen als rondom het kind.


Coaching, training, ervaringslessen en/of workshops

over zintuiglijke prikkelverwerking

Scholing, bij- en nascholing over omgang met kinderen die extra zintuigprikkels ervaren biedt ik op maat aan.

Doelgroepen: leerkrachten (lager, middelbaar en hoger onderwijs); huisartsen, therapeuten (intercollegiale scholing), uw collega's of vrienden en familieleden, vaktherapeuten. Eigenlijk zodra er een groep gevormd kan worden.

U kan mij hiervoor benaderen waarbij ik u een prijsopgave kan doen toekomen.

Ik vind het prachtig om hierin scholing en/of ervaringslessen aan andere, zeker als het voor het kind belangrijke personen zijn.


Sensorische Integratietherapie voor volwassenen

Deze therapie is zeker niet alleen voor kinderen. Als je als volwassene niet geleerd hebt om op jonge leeftijd met al die zintuiglijke prikkels om te leren gaan, kan je er op latere leeftijd, als de (sociale media-) omgeving meer en meer van je vraagt, echt in vast lopen. Door een verkregen ziekte, als CVA, NAH, dementie of na een (auto)ongeluk kan het ook zijn dat je prikkelverwerking anders verloopt. Schroom niet. De cliënten die de stap naar behandeling hebben durven zetten, verzuchten allen: "Had ik dat maar eerder gedaan!".


Verstandelijk gehandicapten / MCG / EMB / CCE

Ik heb me gespecialiseerd in de complexe hulpvragen van mensen met een verstandelijke en meervoudig complex gehandicapten. Regelmatig ben ik bevraagd als consulent voor het Centrum voor Consultatie en Expertise.


Post-covid (Long-covid; langdurige ziekte na corona-besmetting)

Vanaf het allereerste begin heb ik me hierin verdiept. Vele mensen, met een zeer uiteenlopend klachtenpatroon heb ik mogen begeleiden. Helaas ben ik ervaringsdeskundige en ben zelf erg ziek geweest. Profiteer er van! Graag wil ik mijn kennis met je delen. Tob niet langer alleen. We gaan het samen doen! Opbouw na langdurig ziek zijn, leren balanceren met je beperkte energie, opbouw vanaf slechte conditie zijn allemaal punten die aan bod komen.


Hulpmiddelen en voorzieningen en training

Een rolstoel, scootmobiel, driewielfiets, toiletstoel, krukken, braces, etc. Als blijkt dat het nodig is, help ik u met het verkrijgen van de juiste voorziening in de meest optimale maatvoering. Desgewenst geef ik u training zodat u er veilig gebruik van kan maken. Dus u ziet me regelmatig met een cliënt door Gouda reizen. We oefenen dan de moeilijkste dingen: verkeersveilig zijn, naar en in de supermarkt, door de (glazen schuif-)deur bij uw huisarts en/of apotheek en natuurlijk hoe je een stroopwafel of ijsje moet kopen.



Algemene ergotherapie

Als 'allround ergotherapeut' met ruim 28 jaar werkervaring  nodig ik u uit om vrijblijvend contact met me op te nemen. In het intakegesprek bespreken we samen of ik uw ergotherapeut ben.


Regio

Ergotherapiepraktijk Irmgard Odijk is er voor hulpvragers uit Gouda, Reeuwijk en Haastrecht.


Waar vindt de behandeling plaats

De behandeling en/of observaties kunnen zowel in mijn praktijk voor  Ergotherapie in Gouda als in uw thuissituatie, op school of uw werk gegeven worden. Een combinatie hiervan is ook mogelijk.